Skip to content

Gastouderopvang is een unieke vorm van kinderopvang.

Waarom gastouderopvang

‘’ Gastouderopvang is heel kleinschalig zodat ieder kind de aandacht, vertrouwen en zorg krijgt die het nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen, te groeien en te bloeien. 

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. … Zo kan de gastouder snel en goed inspelen op de behoeftes, het karakter, de voorkeuren, gevoelens en de talenten van uw kind.’’

Gastouderopvang

Gastouderopvang is een flexibele, kleinschalige en een heel persoonlijke vorm van kinderopvang dat plaatsvindt bij een professionele, enthousiaste, betrouwbare en geregistreerde gastouder. Een gastouder biedt opvang in haar/ zijn huis eigen of in het huis van de ouder(s) aan kinderen van 0 tot 13 jaar.

De gastouder mag maximaal 6 kinderen opvangen, eigen kinderen tot 10 jaar meegerekend, waarvan:

Bij opvang door een professionele gastouder krijgt uw kind de beste zorg en aandacht binnen de kinderopvang. De gastouder begeleidt, stimuleert, geeft vertrouwen en ondersteunt uw kind, zodat hij/zij zich optimaal kan ontwikkelen.

Opvang bij een gastouder is als een tweede thuis,  omdat uw kind altijd door dezelfde bekende en vertrouwde gastouder wordt opgevangen. Vaak zijn er ook andere kinderen bij de gastouder waardoor uw kind heerlijk samen kan spelen, ervaren, leren, delen en ontspannen. 

Alle voordelen van gastouderopvang

Door de kleine groepssamenstelling van kinderen heeft de gastouder alle tijd om uw kind echt persoonlijke aandacht te geven.

Thuis is het knus en gezellig, net zoals bij de gastouder. Omdat de gastouderopvang in een huiselijke sfeer plaats vindt voelen kinderen zich sneller veilig en vertrouwd wat ten goede komt voor een positieve ontwikkeling van het kind.

Altijd een bekend gezicht voor uw kind en voor u, zodat uw kind zich snel vertrouwd en op zijn/haar gemak voelt tijdens de kinderopvang. 

Broertjes en/of zusjes worden gezellig bij elkaar opgevangen.

U spreekt samen met de gastouder de opvangdagen en -tijden af. Dit is helemaal ideaal als u op onregelmatig tijden moet werken en/of als u opvang vóór 7.00 uur ’s morgens en ná 18.00 uur ‘s avonds nodig hebt. Kinderen kunnen vaak ook naast de lunch ook ontbijten en avondeten in overleg bij de gastouder.

Omdat er vaak meerdere kinderen zijn bij de gastouder, kan uw kind gezellig en fijn samen spelen, leren en ervaring opdoen in zijn sociaal emotionele ontwikkeling.

Een kind is meer vertrouwd en op zijn/haar gemak bij de gastouder!

Uit een recente studie van de Universiteit van Leiden blijkt dat kinderen in de gastouderopvang een hogere mate van welbevinden ervaren dan kinderen in het kinderdagverblijf. Dit betekent dat zij zich veiliger en meer ontspannen en gerespecteerd voelen en zo meer genieten van de activiteiten waarmee ze bezig zijn. Kinderen in de gastouderopvang voelen zich beter mede door de sensitiviteit van de gastouders hoger is, en de groepsgrootte kleiner is dan in het kinderdagverblijf. 

Naast een lager uurtarief van de gastouder vergeleken met het kinderdagverblijf en de lage bureaukosten van Gastouderbureau Madeleintje betaalt u alleen de afgesproken uren voor de opvang. Dit wordt samen met u, de gastouder en Gastouderbureau Madeleintje vastgelegd in een overeenkomst.


Alle gastouders hebben een goedgekeurde en wettelijke opleiding, een geldig EHBO- certificaat en een bewijs van goed gedrag. Ook volgen zij geregeld een (bij)scholing en/of een cursus.

Gastouderbureau Madeleintje controleert of de opvang verloopt volgens de afspraken die samen gemaakt zijn met u en de gastouder. Ook kijken we of uw kind het naar zijn zin heeft en zich echt veilig en thuis voelt tijdens de gastouderopvang.

Mocht uw gastouder verhinderd zijn, dan gaat Gastouderbureau Madeleintje proberen een vervangende gastouder te regelen in overleg met u.

Ook voor gastouderopvang heeft u recht op de bijdrage van de kinderopvangtoeslag. Voor meer informatie hierover kunt altijd contact opnemen met Gastouderbureau Madeleintje.

Kinderen in de kinderopvang zijn kwetsbaar. Zeker als zij zo jong zijn dat ze zich nog niet verbaal kunnen uiten. De rijksoverheid heeft daarom maatregelen opgesteld om de veiligheid te verzekeren.

Dit is terug te zien in de risico-inventarisatie-rapporten die jaarlijks door Gastouderbureau Madeleintje bij de gastouders worden afgenomen en de steekproefsgewijze inspectierapporten, uitgevoerd door de GGD.

Vul het formulier in als u vragen heeft
over onze gastouders of onze werkwijze.

× APP ONS!