Skip to content

Kinderopvangtoeslag

 

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.

Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner allebei werken of op weg zijn naar werk. U kunt de toeslag ook krijgen als u niet werkt, maar een opleiding volgt of uw kansen op werk vergroot door bijvoorbeeld een re-integratietraject te volgen via UWV of de gemeente. Ook moet uw kind naar een geregistreerde kinderopvanginstelling gaan.
 
Gastouderbureau Madeleintje is een geregistreerd in het LRK register.

Voorwaarden gastouderopvang

 • Als de gastouder en het gastouderbureau staan vermeld in het Landelijk Register Kinderopvang krijgt de ouder kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang. Gastouderbureau Madeleintje staat vermeld in het LRK register, net zoals de gastouders die aangesloten zijn bij Gastouderbureau Madeleintje. Het register is voor iedereen zichtbaar.​
 • Als de gastouder en het gastouderbureau staan vermeld in het Landelijk Register Kinderopvang krijgt de ouder kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang. Gastouderbureau Madeleintje staat vermeld in het LRK register, net zoals de gastouders die aangesloten zijn bij Gastouderbureau Madeleintje. Het register is voor iedereen zichtbaar.​
 • Gastouderbureau Madeleintje en de gastouders die aangesloten zijn bij Madeleintje werken volgens de wettelijke eisen binnen de kinderopvang.​
 • Betaalt de kosten van de gastouderopvang aan het Gastouderbureau Madeleintje (kassiersfunctie), bestaande uit de vergoeding van de gastouder en de bureaukosten. U krijgt toeslag over maximaal € 6,49 per uur (voor het jaar 2021). ​

Meer weten over deze voorwaarden? Kijk op de site www.toeslagen.nl.

Maximaal aantal uur opvang per jaar

U ontvangt kinderopvangtoeslag in verhouding tot uw werkuren. 

 • Bij dagopvang (0 – 4 jaar) wordt de kinderopvangtoeslag berekend over maximaal 140% van uw werkuren. Tot een maximaal van 230 uren per maand.
  Bijvoorbeeld: U heeft een contract van 10 uren per week x 140% is dat totaal maximaal 14 uren. Deze uren mag u opgeven bij de belastingdienst voor de kinderopvangtoeslag.
 • Bij buitenschoolse opvang (4 – 12 jaar) wordt de kinderopvangtoeslag berekend over maximaal 70% van uw werkuren. Tot een maximaal van 122 uren per maand.
  Bijvoorbeeld: U heeft een contract van 10 uren per week x 70% = 17 uren. Deze uren mag u opgeven bij de belastingdienst voor de kinderopvang toeslag.

Gebruik de rekenhulp van Belastingdienst Toeslagen om te berekenen over hoeveel uren u per maand kinderopvangtoeslag aan mag vragen.

Kinderopvangtoeslag hoe werkt dat?

 • U vraagt kinderopvangtoeslag aan via www.belastingdienst.nl/toeslagen Binnen 8-10 weken na uw aanvraag krijgt u bericht van de Belastingdienst/Toeslagen door middel van een beschikking kinderopvangtoeslag. Via www.belastingdienst.nl/toeslagen.. kunt u zelf na het invoeren al de voorlopige berekening maken en inzien.​
 • U krijgt elke 20e van de maand uw kinderopvangtoeslag voor de volgende maand op uw rekening gestort. Valt de 20e in het weekend, dan krijgt u uw toeslag de maandag daarna.​
 • Geeft u een wijziging door? Dan krijgt u een nieuwe voorschotbeschikking met uw nieuwe toeslagbedrag. Dit alles werkt zeer snel en makkelijk via het toeslagensysteem.
 • Ontvangt u al kinderopvangtoeslag? Dan kunt u wijzigingen ook doorgeven met de app Kinderopvangtoeslag

Let op! U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw aanvraag en eventuele wijzigingen bij de belastingdienst voor kinderopvangtoeslag.

Gastouderbureau Madeleintje staat altijd voor u klaar voor advies, begeleiding, proefberekening en informatie over de aanvraag en/of wijzigingen van en over de kinderopvangtoeslag.

Vul het formulier in als u vragen heeft
over onze gastouders of onze werkwijze.

× APP ONS!