Skip to content

Kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang.

Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner allebei werken of op weg zijn naar werk. U kunt de toeslag ook krijgen als u niet werkt, maar een opleiding volgt of uw kansen op werk vergroot door bijvoorbeeld een re-integratietraject te volgen via UWV of de gemeente. Ook moet uw kind naar een geregistreerde kinderopvanginstelling gaan.

Gastouderbureau Madeleintje is een geregistreerd in het LRK register. 

Regels gastouderopvang

  • als de gastouder en het gastouderbureau staan vermeld in het Landelijk Register Kinderopvang krijgt de ouder kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang. Gastouderbureau Madeleintje staat vermeld in het LRK register, net zoals de gastouders die aangesloten zijn bij Gastouderbureau Madeleintje. Het register is voor iedereen zichtbaar.
  • Gastouderbureau Madeleintje en de gastouders die aangesloten zijn bij Madeleintje werken volgens de wettelijke eisen binnen de kinderopvang.
  • u betaalt de kosten van de gastouderopvang aan het Gastouderbureau Madeleintje (kassiersfunctie), bestaande uit de vergoeding van de gastouder en de bureaukosten. U krijgt toeslag over maximaal € 6,27 per uur (het jaar 2020).

Maximaal aantal uur opvang per jaar

U ontvangt kinderopvangtoeslag in verhouding tot uw werkuren. Bij dagopvang (0-4 jaar) wordt de kinderopvang tegemoetkoming berekend over maximaal 140% van uw werkuren. Om een voorbeeld te geven : bij een contract van 10 uren per week mag u maximaal 14 uren opgeven bij de belastingdienst voor de kinderopvangtoeslag. Voor buitenschoolse opvang wordt de kinderopvang tegemoetkoming berekend over maximaal 70% van de werkuren. Dit betekent dat bij een contract van 10 uren maximaal 7 uren mogen worden opgegeven bij de belastingdienst voor de kinderopvangtoeslag.

Hoe werkt kinderopvangtoeslag?

  • U vraagt kinderopvangtoeslag aan via www.belastingdienst.nl/toeslagen Binnen 8-10 weken na uw aanvraag krijgt u bericht van de Belastingdienst/Toeslagen door middel van een beschikking kinderopvangtoeslag. Via www.belastingdienst.nl/toeslagen.. kunt u zelf na het invoeren al de voorlopige berekening maken en inzien.
  • U krijgt elke 20e van de maand uw kinderopvangtoeslag voor de volgende maand op uw rekening gestort. Valt de 20e in het weekend, dan krijgt u uw toeslag de maandag daarna.
  • Geeft u een wijziging door? Dan krijgt u een nieuwe voorschotbeschikking met uw nieuwe toeslagbedrag. Dit alles werkt zeer snel en makkelijk via het toeslagensysteem.

    Let op! U blijft altijd zelf verantwoordelijk voor uw aanvraag en eventuele wijzigingen bij de belastingdienst voor kinderopvangtoeslag.

Gastouderbureau Madeleintje staat altijd voor u klaar voor advies, begeleiding en informatie over de aanvraag en/of wijzigingen van en over de kinderopvangtoeslag.

Vul het formulier in als u vragen heeft
over onze gastouders of onze werkwijze.