Skip to content

Samen één kinderopvang

Eén kinderopvang

Kun je je als ouder voorstellen dat er een tijd komt dat er geen kinderopvang meer is? Geen professional die kinderen s’ morgens hartelijk ontvangt? Geen foto van je kind die een moeilijke puzzel heeft gemaakt of een prachtig werkje, terwijl jij aan het werk bent. Even een belletje dat je iets later bent en de kinderen dan klaar zijn om mee naar huis te gaan?
Je moet er toch niet aan denken!

De radeloosheid die nu al ontstaat onder ouders die geen cruciaal beroep hebben en tot 6 april 2020 hun kinderen niet mogen brengen naar die prachtige plek. Kinderdagverblijven en gastouders die zich schuldig voelen, omdat ze door een maatregel van de overheid, om ons land en elkaar te beschermen, geen opvang mogen bieden. Iedereen is ervan uit zijn doen…

Gelukkig snapt onze overheid dat een land met onvoldoende kinderopvangplekken niet weer opgebouwd kan worden als deze crisis voorbij is. Om die reden roept de overheid aan ouders op om de factuur van de kinderopvang gewoon te betalen zoals gebruikelijk en zij vergoeden de ouders weer terug via de kinderopvangtoeslag en ze zitten zelfs achter de tekentafel om ook nog de eigen bijdrage te compenseren. Dan betalen ouders dus nul euro! Jeetje, ongelofelijk, wat boffen ouders die hun kinderen naar de kinderopvang brengen!

Die regeling maakt dat de kinderopvang in ieder geval mag blijven bestaan, omdat we de kinderopvang als land straks meer dan ooit nodig hebben voor al die ouders die hun eigen bedrijf of werkgever extra moeten ondersteunen met de wederopbouw.
Zo heeft iedere kinderopvang doorbetaalde plekken waar ouders met cruciale beroepen gebruik van kunnen maken. En het is heel hard nodig, want het is een gekkenhuis in de zorg.

Toch merken we dat de regeling niet helemaal duidelijk is voor sommige ouders. Daarom mijn boodschap aan iedere individuele ouder:

“Jouw doorbetaling maakt dat we 1 kinderopvang hebben met genoeg plekken voor de mensen waar jij boodschappen doet en waar jij of je dierbaren, hopelijk niet, straks door verzorgd moet worden. Jij als ouder bent 1 schakel in het behoudt van de HELE kinderopvang. Dus niet alleen het behoud van de groep of de gastouder waar jouw kind naartoe gaat. Nee, van de HELE kinderopvang”. Zo belangrijk is het dat JIJ de factuur van de kinderopvang gewoon betaald.

Dat er ouders zijn die zich laten inpakken door juristen en kranten die zeggen dat je niet hoeft te betalen. Kranten en juristen die hier wel even een slaatje uit slaan door die ouders op te jutten om niet door te betalen. Ze hebben geen idee van de gevolgen voor deze ouders en de kinderopvang op lange termijn. Of ze hebben wel een idee, maar hun drang naar geld en aandacht is groter.

Alle beschikbare kinderopvangplekken zijn er nu voor iedereen. Het maakt niet uit waar je kind wordt opgevangen.  We zijn in deze tijd 1 kinderopvang. 1 kinderopvang waar alle professionals een veilige plek hebben voor de kinderen van ouders die niet thuis kunnen zijn nu hun kinderen wel thuis zijn. Laten we dus kijken naar het gezamenlijk belang en verder kijken dan het individuele belang.

Dus ouders, neem je verantwoordelijkheid voor de toekomst van kinderopvang. Voor jezelf en alle andere ouders die gebruik maken van kinderopvang: betaal je factuur, zoals je dat gewend bent, zodat jouw gastouder wel klaar kan staan voor het kind van een ouder met een cruciaal beroep. Is dat niet nu door ziekte van de gastouder, dan is het altijd daarna. Deze regeling werkt alleen maar wanneer iedereen zich hieraan houdt.
Samen voor 1 kinderopvang!

BRON: KNGO

× APP ONS!