Skip to content

Kom de warmte veilig, fijn en goed door!

De komende dagen wordt het warm en ook de komende zomer belooft het een warme zomer te worden. Het is heel belangrijk voor jou als gastouder om de gastkindjes en jezelf goed te beschermen tegen de hoge temperaturen en de blootstelling aan de zon. Met deze tips komen jullie de warme veilig, fijn en goed door!

🌞Gebruik voor kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 30. Dit hoeft niet speciaal zonnebrandcrème voor kinderen te zijn. Overleg altijd ook met de ouders welk zonnebrandcrème jij als gastouder gebruikt. Let ook goed op welk zonnebrand je kiest als je deze koopt in de winkel zoals op toevoegingen in de creme die kinderhuid kunnen irriteren zoals bijvoorbeeld parfum en of de zonnebrandcrème tegen water kan of juist niet. Ook kan je kiezen uit rollers, spray en tubes.

🌞Smeer de gastkindjes s’ochtends in en neem dit mee in je ochtendroutine. Zo heeft de crème tijd om in te trekken en wordt het een gewoonte. Als gastkindjes later gebracht worden overleg dan met de ouders of ze voor het brengen hun kindje(s) in kunnen smeren.
Herhaal het smeren iedere 2 uur. Smeer ook opnieuw wanneer een kindje uit het water komt. Ook wanneer de crème waterproof is moet het smeren toch voor de zekerheid herhaald worden.

🌞Houd baby’s en dreumessen altijd uit de volle zon. Blijf met alle kinderen tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon, ook als de kinderen goed ingesmeerd zijn. Tijdens dit deel van de dag is de zonkracht het hoogst en is de kans op verbranding heel groot.

🌞Maak gezellige eet- en speelplekken in de schaduw. Je kan dit doen door het gebruiken van een parasol, overkapping of schaduwdoek. Let wel goed op met zoetigheid buiten met ongedierte. Als er wespen zijn in de omgeving is het advies om binnen te eten en te drinken.

🌞Gebruik zo min mogelijk zoet drinken ( ranja, vruchtensap, etc). Dit zorgt ervoor dat de kindjes extra dorst krijgen. Water is het allerbeste.

🌞Gastkindjes kan je extra beschermen door gebruik te maken van zonnehoedjes en petjes. Let wel goed op bij baby’s dat ze niet te warm worden omdat bij hele jonge kindjes de warmte vooral via het hoofdje weg gaat. Controleer regelmatig in de nek te voelen of de kindjes niet te warm worden. Gebruik bij kleding vooral lichte, dunne en katoenen materialen. Let wel op dat deze kleding ( vooral als deze nat zijn) UV door laten. Je zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van UV-werende kleding met het spelen met water.

🌞Katoenen sokjes kunnen de voetjes beschermen. Kleding van katoen neemt het beste vocht op.

🌞Plan uitstapjes naar de speeltuin, kinderboerderij of andere uitstapjes aan het begin of einde van de dag.

🌞Ga je met de kinderwagen op pad? Let er dan op dat de baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen.
Leg ook nooit een deken of doek over de kinderwagen! Je denkt misschien dat je de warmte zo buitenhoudt, maar dat werkt averechts. De luchtcirculatie vermindert hierdoor en zo kan het extreem heet worden voor de baby en dit is heel gevaarlijk.

🌞Zorg ervoor dat gastkindjes voldoende drinken, ook als ze niet uit zichzelf aangeven dat ze dorst hebben. Kinderen verliezen ongemerkt veel vocht verliezen door zweten.Zorg dat je altijd water meeneemt als je bijvoorbeeld gaat wandelen of andere uitstapjes maakt.

🌞Houd je eigen gastouderopvang koel en prettig: maak gebruik van zonwering, dichte gordijnen, een ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zet de airco of ventilator nooit direct op het kindje op de slaapkamer. Zorg altijd voor goede ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Je kan extra zorgen voor extra frisse lucht door het ( veilig) openen van ramen op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

🌞Donkere urine is het signaal dat er een vochttekort ontstaat. Let tijdens het verschonen goed op de kleur van de urine.

🌞Rode wangetjes zijn een signaal dat het gastkindjes het te warm heeft. Bij hele rode wangetjes kan dit duidden op een zonnesteek, een ernstige vorm van oververhitting. Het kindje kan zichzelf niet meer afkoelen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Let op signalen als hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ga direct naar een koele plaats. Spoel het gezicht af met lauw water en houd de polsen onder de lauwe kraan. Bel de huisarts wanneer er binnen tien minuten geen verbetering is.

🌞Lees her Hitteprotocol ook goed door bij warme temperaturen van Gastouderbureau Madeleintje. Deze is te vinden in Portabase voor gastpuders en ouders. Ook is het hitteprotocol te vinden in de protocollenmap.

🌞Als er langdurig sprake is van hoge temperaturen kan het zo zijn dat er een Nationaal hitteplan ingezet wordt. Volg de instructies van dit hitteplan altijd op!

× APP ONS!